Littekencorrectie

Bij een littekencorrectie probeert men de vorm van het litteken zo goed mogelijk te verbeteren. maar het uiteindelijke resultaat kan niet worden gegarandeerd. Na de littekencorrectie zal men er rekening mee moeten houden dat de littekens langere tijd dik, rood, jeukend en zelfs pijnlijk kunnen zijn.

Littekens, ontstaan door ongevallen of vroegere operaties, kunnen soms verbeterd maar niet uitgewist worden. Het uiteindelijke resultaat van een littekencorrectie hangt van vele factoren af, zoals plaats en richting van het litteken, de individuele aanleg van elk persoon om te genezen etc. De resultaten variƫren van een nauwelijks zichtbaar littekentje tot littekens die men slechts in geringe mate kan verbeteren. Bijzonder moeilijk te corrigeren zijn bijvoorbeeld littekens rond gewrichten zoals knie en elleboog.

Nieuwe littekens kunnen in de regel niet gecorrigeerd worden tot het moment dat zij volledig geheeld zijn. Een litteken dat nog rood en opgezwollen is, evolueert nog steeds naar genezing. Deze genezing kan tussen de zes maanden en anderhalf jaar duren. Slechts wanneer het litteken niet meer verandert wordt een correctie overwogen. Een ingreep op een nog vers litteken kan de toestand immers verergeren. Daarentegen kan een lelijk litteken, met een beetje geduld, zonder correctie soms zeer fraai genezen.

Aparte aandacht verdienen de littekens die zijn veroorzaakt door recente brandwonden. Voornamelijk in gebieden waar de littekens kunnen leiden tot dikke en onregelmatige huidoppervlakken of tot beperking in de bewegingsvrijheid van mond, neus, ogen of gewrichten, wordt soms beslist vroegtijdig in te grijpen. Dit is afhankelijk van de dieptegraad van de brandwond en van de plaats op het lichaam. Soms wordt al enkele dagen na het ongeval tot huidtransplantatie beslist. Hierdoor kan men tot een beter resultaat komen dan door een spontane heling mogelijk zou zijn. Bij minder diepe wonden kan men een spontane heling afwachten. Desnoods grijpt men in op het ogenblik dat de samentrekking van de wond tot problemen zou kunnen leiden. In dit geval wordt dus een uitzondering gemaakt op de regel dat een litteken eerst moet genezen alvorens men het opereert.

 

Leave a Reply