Buikwandcorrectie

Buikwandcorrectie

Voor correctie van een uitgerekte of uitgezakte buik kan een buikwandplastiek uitkomst bieden. Dit is een operatie waarbij de overtollige huid en het vetweefsel daaronder worden verwijderd en zo nodig de spieren van de buik wat worden verstevigd.

Bij een buikwandplastiek wordt overtollige huid verwijderd. Dit betekent dat er teveel huid moet zijn, waardoor een uitgezakte buik is ontstaan. Als er sprake is van een te dikke buik door vetophoping rond de navel is liposculpture (het afzuigen van vet) de aangewezen methode (vooropgesteld dat de huid daarvoor nog elastisch genoeg is). Bij een teveel aan vet in combinatie met een matig huidoverschot is liposculpture de aangewezen methode. Indien er sprake is van een klein huidoverschot, in het gebied onder de navel, is de mini buikwandplastiek de juiste operatie.

Een uitgezakte buik is meestal het gevolg van zwangerschap(pen), waarbij de buikwand te veel uitgerekt kan zijn geraakt. De buikspieren kunnen wat zijn uitgescheurd of overrekt waardoor zelfs door intensieve buikspieroefeningen de buik niet meer stevig wil worden. Ook is de huid vaak teveel uitgerekt en door striae zo dun geworden dat ze na de zwangerschap niet meer terugveert en niet meer glad wordt. Indien de buikspieren erg zwak zijn geworden kan door een buikwandplastiek ook worden voorkomen dat op latere leeftijd houdingsproblemen en rugklachten ontstaan. Als gevolg van ernstig overgewicht kan de huid ook fors overrekt worden en kunnen striae ontstaan, waardoor na afvallen en het bereiken van een goed gewicht toch geen goed figuur meer ontstaat omdat de huid niet meer terugveert. Ook is het niet altijd mogelijk, zelfs met een heel streng dieet, om al het vet wat op de buik zit weg te krijgen. Ook dan kan een buikwandplastiek uitkomst brengen.

Wat belangrijk is voor een fraai resultaat, is dat er voldoende huidoverschot is om een mooi litteken te maken. Het litteken komt in de natuurlijk plooi onderaan de buik (de zgn. “bikinilijn”) en loopt over de gehele breedte van de buik. Bij een slechts gering huidoverschot kan de navel wat lager komen te liggen, omdat er niet voldoende huid is om de navel op de juiste plaats te herstellen zonder extra littekens te maken. In deze gevallen weegt het resultaat vaak niet op tegen de inspanningen die deze ingreep met zich meebrengt en het litteken dat u ervan overhoudt. Bij een voldoende huidoverschot is een mooi glad resultaat te verwachten, met de navel op de juiste plaats. Een matig huidoverschot kan over het algemeen worden gecorrigeerd door middel van een andere operatie, de zogenaamde liposculpture.

Men dient van de ingreep geen vermindering van algehele vetzucht te verwachten. Bent u te zwaar dan is het verstandig om voor de operatie eerst te vermageren. Dan zal het operatieresultaat aanzienlijk beter zijn. Het is vaak mogelijk de buik een platter aspect te geven. Meestal is het nodig om de navel opnieuw te hechten, zodat rond de navel ook een litteken ontstaat. In sommige gevallen wordt ook een nieuwe navel aangebracht.

 

Leave a Reply